Academische apotheek Stevenshof werkt mee aan de PREPARE studie en zoekt hiervoor deelnemers. In de PREPARE studie wordt onderzocht of het afstemmen van medicijnen op uw DNA de kans op bijwerkingen verlaagt. De studie wordt uitgevoerd door artsen en apothekers in verschillende landen in Europa (Oostenrijk, Spanje, Griekenland, Groot-Brittannië, Slovenië, Italië en Nederland). 8100 patiënten uit deze landen zullen deelnemen aan deze studie waarvan 1200 in Nederland. De gehele studie is ontworpen in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Alleen patiënten die een geneesmiddel uit een groep van 41 geneesmiddelen voor de eerste keer gebruiken, kunnen meedoen aan de PREPARE studie. Als u in aanmerking komt, zal uw apotheek u benaderen.

Wat is het doel van het onderzoek?

De standaarddoseringen voor geneesmiddelen zijn vastgesteld op basis van de gemiddelde patiënt. Maar niet iedereen breekt geneesmiddelen even snel af, dit is deels erfelijk bepaald. Wanneer u door een DNA variant geneesmiddelen langzamer (of juist sneller) afbreekt dan de gemiddelde patiënt, zult u op een standaard dosering meer bijwerkingen (of juist minder bijwerkingen en minder effect) ervaren. De afbraak van bepaalde geneesmiddelen is te meten in uw DNA dat uit speeksel gehaald kan worden. De studie bestaat uit een genetische test groep en een standaard zorg groep. Het aantal bijwerkingen tussen deze groepen kan dan worden vergeleken om zo te kijken of een DNA test bij starten van een nieuw medicijn bijwerkingen kan voorkomen. Ook wordt er gekeken of deze DNA test door het voorkomen van bijwerkingen kosten kan besparen in de gezondheidszorg.